You are currently viewing Liść laurowy – dlaczego znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni

Liść laurowy – dlaczego znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni

Włączenie szerokiej gamy przypraw do naszej codziennej diety nie tylko poprawia smak posiłków, niesie ze sobą także dodatkowe korzyści dla osłabionego stanu zdrowia. Jedną z nich jest przyprawa powszechnie wykorzystywana w kuchniach różnych części świata, liść laurowy, mająca w składzie związki odżywcze o szerokich właściwościach leczniczych.

Z czego wynika rosnąca popularność ziołolecznictwa?

Jeśli chodzi o leczenie chorób lub poprawę stanu zdrowia, istnieje wiele dostępnych metod. Nie da się zaprzeczyć, że większość ludzi już po wystąpieniu pierwszych objawów natychmiast sięga po silne farmaceutyki, często lekceważąc potencjalne skutki uboczne.

W tym procesie pomijają wykorzystanie naturalnych środków, takich jak zioła, inne rośliny, a nawet przyprawy, które posiadają właściwości lecznicze. Ich doborem i użyciem zajmuje się odmiana medycyny naturalnej znana jako fitoterapia, czyli ziołolecznictwo, a stosowanie roślin, w tym liścia laurowego cechuje również mniejsza ilość skutków ubocznych w porównaniu z substancjami syntetycznymi.

Liść laurowy – z jakiej rośliny go pozyskujemy?

liście laurowe

Starożytna przyprawa, którą nazywamy liściem laurowym lub potocznie liściem bobkowym, była podstawą wielu regionalnych kuchni od tysięcy lat. Warto jednak wiedzieć, że początkowo używano tych charakterystycznych liści do robienia ozdobnych wieńców, którym zdobiono głowy np. zwycięskich wodzów w starożytnym Rzymie.

Liście pozyskujemy z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), należącego do gatunku wawrzynów, krzewu, który naturalnie rośnie w całym basenie Morza Śródziemnego. Dorasta maksymalnie do 10 metrów wysokości i może rosnąć nawet przez 100 lat, Pozyskiwane z niego liście o specyficznym, lecz przyjemnym zapachu, znajdują powszechne zastosowanie w celach kulinarnych i leczniczych, jako składnik wielu suplementów diety.

Liść laurowy – które związki aktywne mają wpływ na jego działanie?

Analizując możliwość zastosowania liści laurowych w celach leczniczych, a nie tylko do przyprawiania potraw, należy zwrócić szczególną uwagę na ich skład. Liście umożliwiają uzupełnienie niedoborów licznych substancji odżywczych mających bezpośredni wpływ na stan zdrowia, a skład chemiczny tej rośliny obejmuje:

  • witaminę A;
  • witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), pirydoksyna (B6) i kwas foliowy (B9);
  • witaminę C;
  • flawonoidy;
  • glikozydy flawonoidowe;
  • kwasy organiczne;
  • sole mineralne, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza;
  • błonnik pokarmowy;
  • alkaloidy, antocyjany i garbniki;
  • olejki eteryczne, takie jak 1,8-cyneol, eugenol, geraniol, pinen, sabinen, linalol, eugenol, geraniol, karwakrol;
  • pektyny.

Liście laurowe – w jakich sytuacjach warto je stosować?

Korzystny wpływ liści na zdrowie, dzięki ich bogatemu i zróżnicowanemu składowi, jest bardzo szeroki, wskazywany także przez ekspertów od ziołolecznictwa. Sprawdzają się jako skuteczne remedium w przypadku różnych dolegliwości, a do najważniejszych zaliczamy:

  • stany zapalne górnych dróg oddechowych;
  • zaburzenia pracy układu trawiennego;
  • nieprawidłowości działania układu moczowego;
  • problemy zdrowotne wynikające z gromadzenia się nadmiaru toksyn w organizmie;
  • wolno gojące się rany, podrażnienia i owrzodzenia;
  • schorzenia skórne, takie jak trądzik i wypadanie włosów;
  • bóle kości i stawów, po urazach lub mające podłoże w postępujących zwyrodnieniach.

Liście laurowe – które ich właściwości lecznicze warto podkreślić?

Liście laurowe i zawierające je suplementy diety mają szeroki wachlarz zastosowań, o czym decyduje obecność w nich zróżnicowanych związków aktywnych. Chociaż ich skuteczność rozciąga się na różne obszary medycyny naturalnej, istnieją konkretne dziedziny, w których wykazują największą skuteczność, zalecane w takich przypadkach jak:

Redukcja i regulacja poziomu cukru we krwi

Jedną z najbardziej niebezpiecznych dolegliwości, która dotyka miliony osób na całym świecie, jest niezaprzeczalnie cukrzyca, uznana już za chorobę cywilizacyjną nierozłącznie związaną z nowoczesnym społeczeństwem. Dlatego warto, jako element profilaktyki przeciwko cukrzycy, rozważyć zastosowanie właśnie liści laurowych.

Spożywane w ściśle określonych ilościach mogą zwiększyć wydajność receptorów insuliny, zmniejszyć insulinooporność i skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi do bezpiecznego, zgodnego z normami poziomu.

Poprawa pracy układu sercowo-naczyniowego

Wpływ wawrzynu na serce i układ krążenia jest wielopłaszczyznowy. Po pierwsze, liście zawierają rutynę, wzmacniającą ściany naczyń krwionośnych, co skutkuje poprawą krążenia krwi. Po drugie, preparaty lub napary wykonane z liści laurowych zawierają kwas kofeinowy, skutecznie obniżający poziom „złego” cholesterolu LDL.

Dzięki tej popularnej przyprawie można więc zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego i miażdżycy, jednocześnie poprawiając profil lipidowy i utrzymując właściwe poziomy ciśnienia krwi, podwyższenie go lub obniżenie w zależności od potrzeby.

Sprawniejszy układ oddechowy

Silne właściwości antybakteryjne wywaru z liści laurowych sprawiają, że jest on skutecznym lekarstwem na szereg infekcji i dolegliwości górnych dróg oddechowych. Skutecznie łagodzi ich najbardziej uciążliwe objawy, takie jak chrypka i kaszel, zwłaszcza suchy, jednocześnie zmniejszając stan zapalny oskrzeli, gardła, nosa i zatok. Dodatkowo działa wykrztuśnie, ułatwiając w ten sposób wydalanie wydzieliny i usuwając wszelkie zatory powstałe w drogach oddechowych.

Bezproblemowa praca układu trawiennego

metabolizm i trawienie

Wszelkie zaburzenia układu trawiennego mają bezpośredni wpływ na ogólne samopoczucie danej osoby. W takich sytuacjach zalecane jest skorzystanie z oferty ziołolecznictwa, w szczególności z liści laurowych, o których wiadomo, że są skuteczne w łagodzeniu stanów takich jak zapalenie żołądka, wzdęcia i objawy związane z zespołem jelita drażliwego lub celiakią.

Szybko łagodzą wszelkie związane z tym dolegliwości, pomagają w ułatwieniu trawienia i przyspieszeniu metabolizmu. Ich właściwości moczopędne umożliwiają skuteczniejszą eliminację toksyn i zbędnych produktów ubocznych przemiany materii, odciążając tym samym wątrobę. Związki aktywne zawarte w liściach działają wspólnie także w celu umożliwienia utraty wagi, dzięki czemu zabiegi odchudzające są silniejsze i skuteczniejsze.

Brak bólu stawów

Warto rozważyć wykorzystanie liści laurowych jako środek zapobiegający bólom stawów, odczuwalnym zwłaszcza w kończynach dolnych, które muszą przecież nieustannie znosić znaczny ciężar górnej części ciała. Podstawowym czynnikiem przyczyniającym się do skuteczności maści zawierających liście laurowe jest bogactwo zawartych w nich olejków eterycznych

Mają między innymi zdolność do poprawy przepływu krwi, łagodzenia obrzęków oraz uczucia sztywności i dyskomfortu bólowego w stawach. Liście laurowe mogą też być z powodzeniem stosowane w leczeniu bólu kręgosłupa i w okresie rekonwalescencji po urazach kończyn, takich jak złamania, zwichnięcia i skręcenia.

Sprawniejszy układ odpornościowy

Zdecydowana większość związków aktywnych znajdujących się w liściach laurowych posiada zdolność do wzmacniania układu odpornościowego, służącego jako naturalny mechanizm obronny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak bakterie i wirusy. Substancje te skutecznie utrudniają wnikanie tych patogenów w głąb organizmu, wykazując jednocześnie właściwości przeciwzapalne.

Chociaż same liście nie mają zdolności do leczenia raka, to zawierają silne antyoksydanty, w tym witaminę C, które hamują wzrost szkodliwych wolnych rodników odpowiedzialnych za tę chorobę. Co więcej, przeciwutleniacze te wykazują zdolność do eliminowania niektórych komórek nowotworowych, lecz nadal są prowadzone badania w tej kwestii.

Liście laurowe – dlaczego są niezbędne w każdej kuchni?

Nie ma potrzeby obszernego wyjaśniania różnych kulinarnych zastosowań liści laurowych. Wystarczy tylko informacja, że ich wyrazisty smak i aromat sprawiają, że są podstawowym składnikiem praktycznie każdej kuchni na świecie. Wyjątkowo dobrze komponują się z szeroką gamą dań, w tym między innymi mięsami, gotowanymi lub duszonymi w sosach, zupami czy danami rybnymi, są również ważnym składnikiem marynat do mięs.

Liście laurowe – czy istnieją powody, dla których należy unikać ich spożycia?

liście laurowe

Liście laurowe mają wiele zastosowań leczniczych, zanim jednak po nie sięgniemy, ważne jest, aby wziąć pod uwagę wszelkie potencjalne przeszkody w ich spożywaniu. Najważniejsze przeciwwskazania to:

  • ciąża i okres karmienia piersią;
  • silne, nieleczone nadciśnienie lub niedociśnienie tętnicze;
  • alergia na tę konkretną przyprawę, albo jakąś substancję wchodzącą w jej skład;
  • choroba wrzodowa jelit i dolegliwości trzustki oraz żołądka;
  • zaburzenia krzepnięcia krwi.

Trzeba również pamiętać, że nadmierne spożycie liści bobkowych może powodować mniej lub bardziej uciążliwe skutki uboczne:

  • bóle brzucha;
  • krwawienie w układzie pokarmowym;
  • zaburzenia trawienia,
  • reakcje alergiczne, swędzenie skóry, wysypka i obrzęki;
  • halucynacje;
  • bóle i zawroty głowy;
  • trudności z oddychaniem.

Bibliografia:

https://www.healthline.com/health/bay-leaf-burning
https://www.healthline.com/health/5-possible-uses-for-bay-leaf
https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-bay-leaves#what-they-are

Dodaj komentarz