You are currently viewing Alergia – jakie są jej najczęstsze przyczyny, objawy i naturalne metody leczenia

Alergia – jakie są jej najczęstsze przyczyny, objawy i naturalne metody leczenia

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie zetknął się z jakąś reakcją alergiczną, czyli alergią, a w XXI wieku stała się ona jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób we współczesnej cywilizacji. Jej leczenie jest nie tylko trudne, ale i wymaga znacznej samodyscypliny i konsekwencji, jeśli mamy się pozbyć wszystkich objawów. Istnieją różne metody trwałego radzenia sobie z alergią, takie jak leczenie farmakologiczne lub naturalne środki zaradcze, które nie mają aż tylu skutków ubocznych.

Co to jest alergia?

Mówiąc o alergii mamy na myśli indywidualną reakcję nadwrażliwości układu odpornościowego na określoną substancję, taką jak pyłki, żywność lub leki, nazywane ogólnie alergenami. Reakcja ta może powodować różne objawy, od łagodnych aż do bardzo ciężkich, w zależności od indywidualnej odpowiedzi immunologicznej danego organizmu. Samo słowo alergia ma greckie korzenie, pochodzące z połączenia słów „allos” oznaczającego inny i „ergon” oznaczającego działanie.

Alergia jest stanem, jaki dotyka osoby w każdym wieku, w tym dzieci, które mogą odczuwać niezwykle silny dyskomfort z powodu jej objawów i mogą one nawet utrudniać normalne funkcjonowanie. Chociaż różnego rodzaju alergie są szczególnie uciążliwe w sezonie pylenia roślin, nie jest to jedyny czynnik wywołujący tę chorobę. Przed omówieniem sposobów radzenia sobie z alergią ważne jest, aby poznać jej przyczyny i symptomy, jakie powinny wzbudzić nasz niepokój.

Jakie są typowe objawy, które możemy zaobserwować u osób z alergią?

kobieta z alergią

Objawy alergii są zróżnicowane w zależności od rodzaju choroby, a jest ich kilka. Na odczuwalność symptomów niemały wpływ mają czynniki, jakie są odpowiedzialne za jej wywołanie. Istnieje jednakże kilka, z którymi można się zetknąć praktycznie zawsze, a są to:

  • problemy żołądkowo-jelitowe, między innymi nudności, silny ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunka i wymioty;
  • zmiany skórne i jej obrzęki;
  • atopowe zapalenie skóry i kontaktowe zapalenie skóry;
  • pokrzywka, której bardzo często towarzyszy bolesna lub swędząca wysypka;
  • katar sienny i uciążliwy kaszel;
  • zaczerwienienie, podrażnienie, kłucie i łzawienie oczu;
  • obrzęk języka, gardła i krtani powodowany rozwijającym się stanem zapalnym;
  • alergiczny nieżyt nosa i trudności z oddychaniem;
  • nadmierna nerwowość i drażliwość;
  • zaburzenia koncentracji i funkcji poznawczych;
  • problemy ze snem, trudności z zasypianiem, a w skrajnych przypadkach nawet bezsenność;
  • spadki ciśnienia krwi, występujące przy ciężkiej reakcji alergicznej;
  • kołatanie serca i duszności;
  • zawroty głowy mogące prowadzić do omdlenia.

Jakie są główne przyczyny powyższych objawów alergii?

Alergia jest złożoną chorobą, która stanowi wyjątkowe wyzwanie nie tylko w leczeniu, ale także w dokładnej diagnozie. Szeroki wachlarz alergenów, które mogą powodować objawy, stwarza trudne zadanie dla lekarzy. Niepokojąca rzeczywistość jest taka, że praktycznie wszystko może być potencjalnym alergenem, co skutkuje długim czasem testowania w celu potwierdzenia przyczyny reakcji alergicznych, a nawet wtedy pomyślna identyfikacja nie zawsze jest gwarantowana.

Różne grupy substancji są uważane za alergeny, często atakujące układ odpornościowy, możemy sklasyfikować je w oparciu o ich siedliska środowiskowe i w tym przypadku identyfikujemy:

Alergeny pokarmowe

Spożywane przez nas pokarmy mają bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne, a niektóre mogą jednocześnie stać się przyczyną silnej reakcji alergicznej i do czynników ją wywołujących zaliczamy:

  • białko jaj kurzych;
  • białka znajdujące się w mleku krowim;
  • ryby i owoce morza, mięczaki czy skorupiaki np. ostrygi lub krewetki;
  • pszenica i robione z niej produkty, a czynnikiem alergicznym jest tu gluten;
  • ryż, nie tylko biały, ale i brązowy;
  • soja;
  • orzechy, przede wszystkim ziemne;
  • migdały;
  • niektóre gatunki owoców i warzyw, np. banany, brzoskwinie, pomidory, seler;
  • czekolada i wyroby czekoladowe.

Alergeny wziewne i zwierzęce

Termin alergeny oddechowe odnosi się do substancji, które są wdychane wraz z powietrzem i są podzielone na dwie grupy. Pierwsza grupa składa się z alergenów sezonowych pojawiających się tylko w określonych porach roku. Druga grupa, określana jako alergeny stałe, stanowi zagrożenie przez cały rok. Osoby cierpiące na alergie są najbardziej narażone na następujące alergeny:

  • pyłki traw i drzew;
  • pyłki pochodzące z określonych kwitnących roślin;
  • zarodniki pleśni, także łatwo unoszące się w powietrzu;
  • roztocza kurzu, jaki możemy mieć w domu
  • pierze, pochodzące np. z wkładu poduszek;
  • naturalna wełna;
  • jad owadów, os, pszczół czy mrówek.

Alergeny środowiskowe

Każdego dnia stykamy się z tysiącami materiałów będących wynikiem produkcji przemysłowej, które mogą wywoływać poważne reakcje alergiczne. Te nowe substancje są również efektem postępującej degradacji środowiska naturalnego i obejmują:

  • gumę i lateks, stanowiące między innymi części ubrań, które nosimy;
  • tworzywa sztuczne powszechnie używane w różnych przedmiotach codziennego użytku;
  • niektóre metale, ołów, cynk, chrom, a nawet żelazo;
  • sztuczne substancje dodawane do wielu produktów spożywczych, barwniki, poprawiacze smaku czy najbardziej alergenne konserwanty;
  • promieniowanie UV, słoneczne i pochodzące z solarium, które może dodatkowo powodować poważne choroby skóry, z nowotworowymi włącznie.

Możemy również mieć do czynienia z innymi typami alergenów, krzyżowymi, gdy reakcję wywołuje więcej niż jeden oraz kontaktowymi, działającymi po bezpośrednim zetknięciu się ze skórą.

Z których metod leczenia alergii warto skorzystać?

Ignorowanie alergii nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nieleczona może znacznie pogorszyć jakość życia, dlatego kluczowe jest poszukiwanie skutecznych metod radzenia sobie z nią. Niezbędna może okazać się wizyta u specjalisty, który zleci odpowiednie testy i badania w celu ustalenia czynników sprawczych, co niestety może być procesem czasochłonnym. Po postawieniu diagnozy wdraża się leczenie z zastosowaniem leków przeciwhistaminowych, adrenaliny, czy glikokortykosteroidów.

Czy możliwe jest zwalczanie alergii za pomocą naturalnych środków?

Mimo niewątpliwej skuteczności farmaceutyki mogą jednak powodować skutki uboczne, takie jak senność, koszmary senne, bóle i zawroty głowy, zaburzenia pracy układu pokarmowego, czy objawy skórne, obrzęki utrudniające oddychanie i problemy z układem krążenia. Warto więc rozważyć stosowanie naturalnych metod pozwalających złagodzić większość objawów różnych rodzajów alergii. Jest ich naprawdę wiele i warto między innymi zaufać:

Regularnemu sprzątaniu otoczenia

sprzątanie mieszkania

Jednym z najważniejszych kroków w leczeniu alergii jest usunięcie alergenów ze swojej przestrzeni życiowej. Może to obejmować różne środki zaradcze, takie jak regularne sprzątanie, czyszczenie wszystkich miejsc, gdzie mogą się gromadzić ich duże ilości, stosowanie oczyszczaczy powietrza i wprowadzanie zmian w codziennym trybie życia. Podejmując te kroki, można znacznie zmniejszyć liczbę alergenów w domu i poprawić ogólną jakość życia osób cierpiących na alergię.

Chociaż całkowite wyeliminowanie alergenów może nie być możliwe, osoby podatne na czynniki alergizujące powinny zachować szczególną ostrożność podczas sprzątania swojego otoczenia. Obejmuje to odkurzanie mebli specjalistycznymi ściereczkami kilka razy w tygodniu, odkurzanie podłóg odkurzaczem wyposażonym w antyalergiczny filtr HEPA oraz stosowanie hipoalergicznych środków czyszczących i higieny osobistej, takich jak płyn do naczyń, płyn do mycia podłóg, szampon do włosów, mydło, a nawet żel pod prysznic.

Właściwie zbilansowanej diecie

Prawdopodobnie nie trzeba nikomu podkreślać znaczenia wyboru odpowiedniej diety. Wynika to między innymi z faktu, że pozwala nam ona uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała, o ile łączymy ją z regularnymi ćwiczeniami fizycznymi. Niemniej, jednak jeśli dieta ma chronić nas jednocześnie przed alergiami, to powinniśmy usunąć pewne grupy żywności z naszych posiłków i jednocześnie upewnić się, że spożywane przez nas produkty zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak:

  • kwas pantotenowy, powszechnie znany jako witamina B5, odgrywający kluczową rolę w produkcji przeciwciał układu odpornościowego potrzebnych do zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych;
  • witamina C, silny naturalny bloker wydzielania nadmiernych ilości histaminy, wzmacniająca jednocześnie osłabiony układ immunologiczny, stymulująca większą produkcję i aktywność limfocytów B i T odpowiedzialnych za szybsze radzenie sobie z objawami różnych odmian alergii;
  • witamina E, często nazywana „witaminą młodości”, mająca niebagatelne znaczenie nie tylko dla długiego zachowania zdrowej skóry. Jej regularne dostarczanie w okresie pylenia roślin umożliwi zahamowanie najczęściej występujących symptomów alergii.

Fitoterapii

ziołolecznictwo

Czyli ziołolecznictwu, użyciu do poradzenia sobie z alergią ziół i roślin o potwierdzonych badaniami właściwościach leczniczych, a eksperci od ziołolecznictwa polecają:

  • rumianek, naturalny, szybko działający środek przeciwhistaminowy, a jego skuteczność wynika ze składu, przede wszystkim obecności olejku eterycznego o nazwie chamazulen, redukującego nadprodukcję histaminy, przez którą zaczynamy kichać i łzawią nam oczy;
  • olejek z czarnuszki, kolejnej rośliny pozwalającej zwalczyć większość symptomów reakcji alergicznej, dostarczający niezbędne do tego związki odżywcze, a pełen jest kwasów tłuszczowych, witaminy A, witamin z grupy B i witaminy E, a także minerałów, takich jak magnez, selen, wapń, cynk, potas, żelazo i sód. Olejek ten zmniejsza wydzielanie histaminy, działa szybko, aby złagodzić objawy oddechowe i skórne poprzez zwężenie błon śluzowych w nosie i gardle, może być podawany doustnie, miejscowo lub przez inhalację, a co najważniejsze, nie ma żadnych znanych skutków ubocznych;
  • krwawnik pospolity, uznawany za roślinę leczniczą od czasów starożytnych. Roślina ta zawiera olejki eteryczne, cholinę, witaminę C, potas, magnez i cynk, a wszystkie te składniki zapewniają ogromne korzyści zdrowotne. Oprócz tego zawiera chamazulen, związek podobny do tego występującego w rumianku, który może zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu histaminy i zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia alergii, ma też działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyseptyczne;
  • ziele dziurawca także oferujące wiele korzyści zdrowotnych, mające właściwości antybakteryjne, może więc eliminować różne mikroorganizmy odpowiedzialne za wywołanie reakcji alergicznych. Zawiera również witaminę A, przyspieszającą proces gojenia podrażnień i ran skóry, łagodzącą takie objawy alergii, jak kontaktowe lub atopowe zapalenie skóry. Dodatkowo dziurawiec jest bogatym źródłem witaminy C, skutecznego przeciwutleniacza, który może neutralizować wolne rodniki i zapobiegać uwalnianiu szkodliwych histamin, wspomaga jednocześnie leczenie stanów zapalnych, powodujących bóle lub drapanie w gardle oraz nieżyt nosa.

Bibliografia:

Dodaj komentarz