You are currently viewing Czarny pieprz i piperyna – właściwości zdrowotne wpływające nie tylko na utratę wagi?

Czarny pieprz i piperyna – właściwości zdrowotne wpływające nie tylko na utratę wagi?

Tworząc kolejne danie dla smakoszy, zawsze używamy różnych naturalnych przypraw, aby wzmocnić ich smak. Jednym z takich często używanych dodatków, są znane wszystkim ze swojej charakterystycznej ostrości ziarna czarnego pieprzu. Jednak niewiele osób wie, że czarny pieprz jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej.

Praktyka ta wywodzi się ze Wschodu, gdzie jest stosowana od tysięcy lat i w międzyczasie dotarła i na nasz kontynent. W preparatach leczniczych wykorzystywane są przede wszystkim łupiny nasion, zawierające między innymi piperynę, alkaloid o działaniu nie tylko zdrowotnym, ale i odchudzającym.

Czym jest czarny pieprz i skąd pochodzi?

Czarny pieprz, naukowo znany jako Piper nigrum, to rodzaj wieloletniej rośliny należącej do rodziny pieprzowatych. Choć pochodzi z Indii, jest obecnie uprawiany w różnych krajach Azji, w tym w Indonezji i Chinach, a największe jego ilości importuje Wietnam. W swoim naturalnym środowisku pieprz może osiągać wysokość do 15 metrów, wspinając się i owijając wokół otaczających drzew. Jego łodyga składa się ze zdrewniałych dolnych części i korzeni powietrznych, które rozwijają się w charakterystycznych węzłach.

Liście tej rośliny mają kolor ciemnozielony, mierzą 10-15 cm długości, są zaostrzone na końcach i nieco jaśniejsze w spodniej części. Pieprz rodzi też seledynowo-białe kwiaty, lecz najważniejsze są kuliste owoce rośliny mające rozmiar około 5 mm. Początkowo są zielone, lecz w miarę dojrzewania stają się czerwone, a ostatecznie czarne. Owoce są istotnym źródłem piperyny i innych niezbędnych substancji, przyczyniających się do wzmocnienia ogólnego stanu zdrowia.

Które działanie piperyny sprzyja odchudzaniu?

wzór chemiczny piperyny

Piperyna okazała się cennym suplementem dla osób pragnących schudnąć. Jej skuteczność została potwierdzona w badaniach, które wykazały, że może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała. Chociaż może ona skutecznie wspomagać zmniejszenie masy ciała, zwłaszcza w połączeniu z innymi związkami aktywnymi, ważne jest, aby pamiętać, że jest to tylko pomoc, a nie cudowne remedium na nadwagę lub otyłość.

Konieczne jest jednoczesne utrzymanie zdrowej i lekkostrawnej diety oraz regularna aktywność fizyczna przy jednoczesnym stosowaniu suplementów z piperyną. Do jej wielopoziomowego działania można przede wszystkim zaliczyć:

  • przyspieszenie trawienia i zdolność do bezpiecznego podnoszenia temperatury ciała, jest bowiem termogenikiem, a taki wzrost temperatury prowadzi do szybszego spalania kalorii i nadmiaru tkanki tłuszczowej;
  • utrudnienie tworzenia i odkładania się świeżych komórek tłuszczowych;
  • zwiększenie przyswajania innych, tak samo niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, kluczowych dla utraty wagi;
  • efektywniejsze uwalnianie płynów trawiennych, ułatwianie w ten sposób skutecznego trawienia i wspomaganie kontroli wagi;
  • ograniczenie apetytu i zapobieganie w ten sposób podjadaniu między posiłkami, które jest jednym z głównych winowajców przybierania na wadze.

Jakie inne właściwości prozdrowotne pieprzu warto podkreślić?

Korzyści ze stosowania suplementów diety z dodatkiem ekstraktu z czarnego pieprzu nie polegają wyłącznie na jego właściwościach odchudzających. Wręcz przeciwnie, wyciągi z czarnego pieprzu są znane z szerokiego zakresu właściwości leczniczych obejmujących:

  • dogłębne oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych pozostałości procesów metabolicznych poprzez delikatne, ale skuteczne działanie przeczyszczające i moczopędne;
  • działanie antyseptyczne pozwalające na oczyszczenie i dezynfekcję ran oraz podrażnień skóry;
  • poprawę krążenia w obrębie układu trawiennego, co umożliwia lepsze wchłanianie większej ilości niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych dla zachowania dobrego, ogólnego stanu zdrowia;
  • wyższą wytrzymałość, wydolność i sprawność fizyczną organizmu, co sprzyja większej aktywności fizycznej, niezwykle istotnej w procesie odchudzania;
  • przeciwdziałanie rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, Alzheimera i Parkinsona;
  • zdolność do zwiększania pożądania seksualnego, a czarny pieprz można śmiało sklasyfikować jako naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido;
  • wzmocnienie osłabionego układu odpornościowego, co ma znaczenie w zapobieganiu postępowi infekcji i stanów zapalnych;
  • pomoc w usuwaniu wolnych rodników, dzięki naturalnym właściwościom przeciwutleniającym;
  • działanie przeciwnowotworowe, szczególnie widoczne w zmniejszaniu ryzyka raka piersi u kobiet, wynikające właśnie z własności antyoksydacyjnych;
  • regulację i jednoczesne obniżenie wysokiego ciśnienia krwi;
  • łagodzenie szkodliwego wpływu stresu i innych stanów napięć nerwowych mogących powodować podjadanie, problemy trawienne i wzrost wagi.

Dlaczego należy przestrzegać zalecanego dawkowania piperyny?

Aby osiągnąć wszystkie korzyści płynące ze stosowania suplementów diety z piperyną, konieczne jest przestrzeganie sugerowanej dawki, maksymalnie 5-10 mg dwa razy dziennie. Spożycie większej ilości niż zalecana może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych, takich jak:

  • dyskomfort żołądkowo-jelitowy, nudności, zaparcia i bóle brzucha;
  • możliwość wystąpienia interakcji z niektórymi grupami leków, np. antybiotykami;
  • bolesne podrażnienie błony śluzowej w przewodzie pokarmowym;
  • podwyższenie odczuwalności symptomów związanych z wrzodami żołądka.

Oprócz tego piperyna i to praktycznie w każdej ilości nie jest zalecana małym dzieciom oraz kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Jakie inne składniki odżywcze zawierają ziarenka pieprzu?

ziarna czarnego pieprzu

Ziarna czarnego pieprzu składają się z różnych składników. Obejmują nie tylko piperynę, która jest odpowiedzialna za wyraźny smak i ostrość przyprawy. Oprócz niej, ziarenka pieprzu zawierają również olejki eteryczne, alkaloidy i flawonoidy, z których wszystkie przyczyniają się do wyjątkowego smaku i aromatu pieprzu.

Należy zauważyć, że czarny pieprz, jaki spożywamy, jest w rzeczywistości niedojrzałym owocem, który został wysuszony na słońcu. Ciemny kolor pieprzu wynika z działania promieni słonecznych, ale nadal zachowuje on swój charakterystyczny aromat i praktycznie wszystkie korzystne właściwości. Te małe ziarenka zawierają bogactwo cennych składników odżywczych, w tym również tych, o właściwościach leczniczych i odchudzających. W ich skład wchodzi:

Witamina A

Która jest kluczowym składnikiem odżywczym dla utrzymania optymalnego zdrowia i zapobiegania chorobom związanym z jej niedoborem. Jest to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, odgrywająca istotną rolę w:

  • utrzymaniu zdrowego wzroku;
  • promowaniu wzrostu i rozwoju komórek;
  • wspieraniu układu odpornościowego;
  • podwyższeniu poziomu kolagenu, który jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, oraz elastyny;
  • przyspieszeniu leczenia trądziku i gojenia się ran;
  • usuwaniu z organizmu chorobotwórczych bakterii, wirusów i wolnych rodników.

Witaminy z grupy B

Grupa składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witaminy te są rozpuszczalne w wodzie, a ziarna czarnego pieprzu zawierają takie spośród nich, jak:

  • tiamina, czyli witamina B1, odgrywająca istotną rolę w metabolizmie węglowodanów i aminokwasów. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczyniając się do lepszego zapamiętywania i zwiększonej zdolności koncentracji;
  • ryboflawina, znana również jako witamina B2, biorąca udział w procesach metabolicznych tłuszczów, węglowodanów i białek. Przyczynia się również do zachowania zdrowego wzroku i wzmocnienia układu odpornościowego;
  • niacyna, powszechnie określana jako witamina B3, znana ze swojego wpływu na układ nerwowy, zapobiegania bezsenności i łagodzenia problemów trawiennych. Dodatkowo odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu „złego” cholesterolu w organizmie;
  • kwas pantotenowy, czyli witamina B5, niezbędna dla zdrowej skóry, poprawy ruchomości stawów, zapobieganiu wypadaniu włosów, ułatwianiu syntezy witaminy D i hormonów steroidowych;
  • kwas foliowy, bardziej znany jako witamina B9, istotny dla procesu syntezy DNA, a także prawidłowego rozwoju płodu, metabolizmu aminokwasów, poprawy gojenia się ran i zmniejszenia stanu zapalnego w układzie pokarmowym;
  • kobalamina, powszechnie znana jako witamina B12, niezbędna do metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, kluczowa w zwalczaniu stresu, produkcji neuroprzekaźników i czerwonych krwinek.

Witamina E

Rozpuszczalny w tłuszczach składnik odżywczy, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W pieprzu ma do spełnienia wiele funkcji, a najważniejsze, wskazywane przez ekspertów, to:

  • ochrona komórek organizmu przed stresem oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki, jest bowiem silnym przeciwutleniaczem;
  • zapobieganie agregacji płytek krwi, czyli zjawisku ich sklejania się, co pozwala przeciwdziałać tworzeniu się skrzepów i zatorów żylnych;
  • zachowanie odpowiedniej krzepliwości krwi;
  • poprawa stanu kości, dzięki regulacji gospodarki wapniowej organizmu;
  • stosunkowo niewielkie, lecz odczuwalne działanie przeciwbólowe.

Minerały

Ich znaczenia, także w pieprzu, nie da się zlekceważyć, organizm praktycznie nie może się bez nich obejść, a te ziarenka mają w składzie:

  • wapń, niezbędny do budowy kości i zębów, chroniący też przed osteoporozą, przyspieszający proces regeneracji złamanych kości i gwarantujący optymalną wydajność mięśni;
  • żelazo, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym, odgrywające kluczową rolę w dostarczaniu tlenu do wszystkich komórek w organizmie, w produkcji erytrocytów, detoksykacji organizmu, regulacji metabolizmu cholesterolu, zwalczaniu patogennych mikroorganizmów i wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
  • fosfor, substancja, która bierze udział w tworzeniu kości, a także w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i w przekazywaniu sygnałów nerwowych;
  • magnez, którego spożycie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, układu krążenia i cukrzycy, poprawia jednocześnie funkcjonowanie układu odpornościowego, przeciwdziała objawom depresji i stresu.

Bibliografia:

Dodaj komentarz