Tworząc kolejne danie dla smakoszy, zawsze używamy różnych naturalnych przypraw, aby wzmocnić ich smak. Jednym z takich często używanych dodatków, są znane wszystkim ze swojej charakterystycznej ostrości ziarna czarnego pieprzu. Jednak niewiele osób wie, że czarny pieprz jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej.
Praktyka ta wywodzi się ze Wschodu, gdzie jest stosowana od tysięcy lat i w międzyczasie dotarła i na nasz kontynent. W preparatach leczniczych wykorzystywane są przede wszystkim łupiny nasion, zawierające między innymi piperynę, alkaloid o działaniu nie tylko zdrowotnym, ale i odchudzającym.
Czym jest czarny pieprz i skąd pochodzi?
Czarny pieprz, naukowo znany jako Piper nigrum, to rodzaj wieloletniej rośliny należącej do rodziny pieprzowatych. Choć pochodzi z Indii, jest obecnie uprawiany w różnych krajach Azji, w tym w Indonezji i Chinach, a największe jego ilości importuje Wietnam. W swoim naturalnym środowisku pieprz może osiągać wysokość do 15 metrów, wspinając się i owijając wokół otaczających drzew. Jego łodyga składa się ze zdrewniałych dolnych części i korzeni powietrznych, które rozwijają się w charakterystycznych węzłach.
Liście tej rośliny mają kolor ciemnozielony, mierzą 10-15 cm długości, są zaostrzone na końcach i nieco jaśniejsze w spodniej części. Pieprz rodzi też seledynowo-białe kwiaty, lecz najważniejsze są kuliste owoce rośliny mające rozmiar około 5 mm. Początkowo są zielone, lecz w miarę dojrzewania stają się czerwone, a ostatecznie czarne. Owoce są istotnym źródłem piperyny i innych niezbędnych substancji, przyczyniających się do wzmocnienia ogólnego stanu zdrowia.
Które działanie piperyny sprzyja odchudzaniu?
Piperyna okazała się cennym suplementem dla osób pragnących schudnąć. Jej skuteczność została potwierdzona w badaniach, które wykazały, że może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała. Chociaż może ona skutecznie wspomagać zmniejszenie masy ciała, zwłaszcza w połączeniu z innymi związkami aktywnymi, ważne jest, aby pamiętać, że jest to tylko pomoc, a nie cudowne remedium na nadwagę lub otyłość.
Konieczne jest jednoczesne utrzymanie zdrowej i lekkostrawnej diety oraz regularna aktywność fizyczna przy jednoczesnym stosowaniu suplementów z piperyną. Do jej wielopoziomowego działania można przede wszystkim zaliczyć:
- przyspieszenie trawienia i zdolność do bezpiecznego podnoszenia temperatury ciała, jest bowiem termogenikiem, a taki wzrost temperatury prowadzi do szybszego spalania kalorii i nadmiaru tkanki tłuszczowej;
- utrudnienie tworzenia i odkładania się świeżych komórek tłuszczowych;
- zwiększenie przyswajania innych, tak samo niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, kluczowych dla utraty wagi;
- efektywniejsze uwalnianie płynów trawiennych, ułatwianie w ten sposób skutecznego trawienia i wspomaganie kontroli wagi;
- ograniczenie apetytu i zapobieganie w ten sposób podjadaniu między posiłkami, które jest jednym z głównych winowajców przybierania na wadze.
Jakie inne właściwości prozdrowotne pieprzu warto podkreślić?
Korzyści ze stosowania suplementów diety z dodatkiem ekstraktu z czarnego pieprzu nie polegają wyłącznie na jego właściwościach odchudzających. Wręcz przeciwnie, wyciągi z czarnego pieprzu są znane z szerokiego zakresu właściwości leczniczych obejmujących:
- dogłębne oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych pozostałości procesów metabolicznych poprzez delikatne, ale skuteczne działanie przeczyszczające i moczopędne;
- działanie antyseptyczne pozwalające na oczyszczenie i dezynfekcję ran oraz podrażnień skóry;
- poprawę krążenia w obrębie układu trawiennego, co umożliwia lepsze wchłanianie większej ilości niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych dla zachowania dobrego, ogólnego stanu zdrowia;
- wyższą wytrzymałość, wydolność i sprawność fizyczną organizmu, co sprzyja większej aktywności fizycznej, niezwykle istotnej w procesie odchudzania;
- przeciwdziałanie rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, Alzheimera i Parkinsona;
- zdolność do zwiększania pożądania seksualnego, a czarny pieprz można śmiało sklasyfikować jako naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido;
- wzmocnienie osłabionego układu odpornościowego, co ma znaczenie w zapobieganiu postępowi infekcji i stanów zapalnych;
- pomoc w usuwaniu wolnych rodników, dzięki naturalnym właściwościom przeciwutleniającym;
- działanie przeciwnowotworowe, szczególnie widoczne w zmniejszaniu ryzyka raka piersi u kobiet, wynikające właśnie z własności antyoksydacyjnych;
- regulację i jednoczesne obniżenie wysokiego ciśnienia krwi;
- łagodzenie szkodliwego wpływu stresu i innych stanów napięć nerwowych mogących powodować podjadanie, problemy trawienne i wzrost wagi.
Dlaczego należy przestrzegać zalecanego dawkowania piperyny?
Aby osiągnąć wszystkie korzyści płynące ze stosowania suplementów diety z piperyną, konieczne jest przestrzeganie sugerowanej dawki, maksymalnie 5-10 mg dwa razy dziennie. Spożycie większej ilości niż zalecana może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych, takich jak:
- dyskomfort żołądkowo-jelitowy, nudności, zaparcia i bóle brzucha;
- możliwość wystąpienia interakcji z niektórymi grupami leków, np. antybiotykami;
- bolesne podrażnienie błony śluzowej w przewodzie pokarmowym;
- podwyższenie odczuwalności symptomów związanych z wrzodami żołądka.
Oprócz tego piperyna i to praktycznie w każdej ilości nie jest zalecana małym dzieciom oraz kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Jakie inne składniki odżywcze zawierają ziarenka pieprzu?
Ziarna czarnego pieprzu składają się z różnych składników. Obejmują nie tylko piperynę, która jest odpowiedzialna za wyraźny smak i ostrość przyprawy. Oprócz niej, ziarenka pieprzu zawierają również olejki eteryczne, alkaloidy i flawonoidy, z których wszystkie przyczyniają się do wyjątkowego smaku i aromatu pieprzu.
Należy zauważyć, że czarny pieprz, jaki spożywamy, jest w rzeczywistości niedojrzałym owocem, który został wysuszony na słońcu. Ciemny kolor pieprzu wynika z działania promieni słonecznych, ale nadal zachowuje on swój charakterystyczny aromat i praktycznie wszystkie korzystne właściwości. Te małe ziarenka zawierają bogactwo cennych składników odżywczych, w tym również tych, o właściwościach leczniczych i odchudzających. W ich skład wchodzi:
Witamina A
Która jest kluczowym składnikiem odżywczym dla utrzymania optymalnego zdrowia i zapobiegania chorobom związanym z jej niedoborem. Jest to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, odgrywająca istotną rolę w:
- utrzymaniu zdrowego wzroku;
- promowaniu wzrostu i rozwoju komórek;
- wspieraniu układu odpornościowego;
- podwyższeniu poziomu kolagenu, który jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, oraz elastyny;
- przyspieszeniu leczenia trądziku i gojenia się ran;
- usuwaniu z organizmu chorobotwórczych bakterii, wirusów i wolnych rodników.
Witaminy z grupy B
Grupa składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witaminy te są rozpuszczalne w wodzie, a ziarna czarnego pieprzu zawierają takie spośród nich, jak:
- tiamina, czyli witamina B1, odgrywająca istotną rolę w metabolizmie węglowodanów i aminokwasów. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczyniając się do lepszego zapamiętywania i zwiększonej zdolności koncentracji;
- ryboflawina, znana również jako witamina B2, biorąca udział w procesach metabolicznych tłuszczów, węglowodanów i białek. Przyczynia się również do zachowania zdrowego wzroku i wzmocnienia układu odpornościowego;
- niacyna, powszechnie określana jako witamina B3, znana ze swojego wpływu na układ nerwowy, zapobiegania bezsenności i łagodzenia problemów trawiennych. Dodatkowo odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu „złego” cholesterolu w organizmie;
- kwas pantotenowy, czyli witamina B5, niezbędna dla zdrowej skóry, poprawy ruchomości stawów, zapobieganiu wypadaniu włosów, ułatwianiu syntezy witaminy D i hormonów steroidowych;
- kwas foliowy, bardziej znany jako witamina B9, istotny dla procesu syntezy DNA, a także prawidłowego rozwoju płodu, metabolizmu aminokwasów, poprawy gojenia się ran i zmniejszenia stanu zapalnego w układzie pokarmowym;
- kobalamina, powszechnie znana jako witamina B12, niezbędna do metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, kluczowa w zwalczaniu stresu, produkcji neuroprzekaźników i czerwonych krwinek.
Witamina E
Rozpuszczalny w tłuszczach składnik odżywczy, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W pieprzu ma do spełnienia wiele funkcji, a najważniejsze, wskazywane przez ekspertów, to:
- ochrona komórek organizmu przed stresem oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki, jest bowiem silnym przeciwutleniaczem;
- zapobieganie agregacji płytek krwi, czyli zjawisku ich sklejania się, co pozwala przeciwdziałać tworzeniu się skrzepów i zatorów żylnych;
- zachowanie odpowiedniej krzepliwości krwi;
- poprawa stanu kości, dzięki regulacji gospodarki wapniowej organizmu;
- stosunkowo niewielkie, lecz odczuwalne działanie przeciwbólowe.
Minerały
Ich znaczenia, także w pieprzu, nie da się zlekceważyć, organizm praktycznie nie może się bez nich obejść, a te ziarenka mają w składzie:
- wapń, niezbędny do budowy kości i zębów, chroniący też przed osteoporozą, przyspieszający proces regeneracji złamanych kości i gwarantujący optymalną wydajność mięśni;
- żelazo, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym, odgrywające kluczową rolę w dostarczaniu tlenu do wszystkich komórek w organizmie, w produkcji erytrocytów, detoksykacji organizmu, regulacji metabolizmu cholesterolu, zwalczaniu patogennych mikroorganizmów i wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- fosfor, substancja, która bierze udział w tworzeniu kości, a także w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i w przekazywaniu sygnałów nerwowych;
- magnez, którego spożycie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, układu krążenia i cukrzycy, poprawia jednocześnie funkcjonowanie układu odpornościowego, przeciwdziała objawom depresji i stresu.
Bibliografia: