You are currently viewing Olej kokosowy – wzmacnia zdrowie i ułatwia odchudzanie

Olej kokosowy – wzmacnia zdrowie i ułatwia odchudzanie

Osiągnięcie trwałej utraty wagi i przyjęcie zdrowego stylu życia, który obejmuje dobrze zbilansowaną dietę, nie jest jedynie przejściowym trendem, ale raczej zobowiązaniem na całe życie. Najważniejsze jest włączenie odpowiednich produktów do tego, co jemy, aby w ten sposób skutecznie wesprzeć osłabione zdrowie i zredukować wagę. Jednym z takich składników, wysoce popieranym przez ekspertów żywieniowych, jest niewątpliwie olej kokosowy.

Jakie rodzaje oleju kokosowego warto stosować?

olej kokosowy

Kiedy dowiadujemy się, że olej jest zalecany podczas diety odchudzającej, w naszych umysłach niemal natychmiast pojawia się sygnał ostrzegawczy. W końcu olej jest synonimem tłuszczu, więc jak jego spożywanie może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?

Skuteczność oleju w tym kontekście zależy jednak od jego konkretnego rodzaju stosowanego w kuchni. Olej kokosowy, oczywiście używany z umiarem, może być cennym sprzymierzeńcem w przyspieszaniu procesu odchudzania. Kluczowe znaczenie ma tu wybór najzdrowszego dostępnego wariantu, a zazwyczaj na rynku dostępne są dwie opcje:

  • olej rafinowany, poddawany obróbce, procesowi rafinacji przebiegającemu w wysokiej temperaturze, przez co niestety traci swoje cenne składniki odżywcze i właściwości zdrowotne;
  • olej nierafinowany, uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości i jest bogatym źródłem witamin, minerałów oraz innych wartościowych składników odżywczych.

Zdecydowanie warto więc sięgnąć po olej nierafinowany, który nie tylko ma pełny, głęboki smak, ale jest też łatwiej przyswajalny przez organizm. To sprawia, że jest to najlepszy wybór, niezależnie od tego, czy używamy go na surowo, czy do pieczenia i smażenia.

W szczególności olej kokosowy jest wysoce zalecany ze względu na swoje liczne, trudne do podważenia zalety. Nadaje się nie tylko do spożycia, ale jest również szeroko stosowany w medycynie, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, w celu łagodzenia stanów zapalnych i podrażnień skóry.

Jakie składniki zawiera nierafinowany olej kokosowy?

Pozyskiwany z twardego miąższu orzecha, znanego jako kopra, olej kokosowy poddawany jest procesowi tłoczenia na zimno, w wyniku czego powstaje produkt składający się w 70 procentach z tłuszczu. Nierafinowana wersja tego oleju ma charakterystyczny skład, który obejmuje szeroką gamę składników odżywczych niezbędnych do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Wśród tych ważnych składników znajdują się:

  • witaminy z grupy B;
  • witamina E;
  • witamina K;
  • minerały, cynk, magnez, potas i żelazo;
  • kwas kaprylowy;
  • kwasy tłuszczowe.

Które właściwości zdrowotne oleju kokosowego warto podkreślić?

Skład oleju tłoczonego z miąższu kokosa przekłada się na jego niezwykle szerokie właściwości sprzyjające zdrowiu, a prozdrowotne działanie polega między innymi na:

  • zwalczaniu różnych form grzybicy;
  • łagodzeniu objawów związanych z zespołem jelita drażliwego;
  • hamowaniu biegunki mogącej powodować odwodnienie organizmu;
  • zwiększaniu wydzielania insuliny i wrażliwości komórek na ten hormon;
  • obniżaniu poziomu szkodliwego cholesterolu LDL we krwi;
  • eliminacji wolnych rodników z organizmu, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu;
  • wsparciu optymalnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego;
  • zmniejszeniu prawdopodobieństwa zawałów serca, udarów mózgu i innych dolegliwości sercowo-naczyniowych.

Czy olej kokosowy może wspomagać kurację odchudzającą?

Naszym głównym celem jest jednak zbadanie wpływu oleju kokosowego na utratę wagi. Wynika to z jego unikalnego składu chemicznego, złożonego się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), które pozostają nienaruszone bez rozpadu na mniejsze składniki.

W rezultacie cząsteczki MCFA są szybko wchłaniane przez komórki i całkowicie metabolizowane, zapobiegając gromadzeniu się w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, kolejną powszechnie wymienianą zaletą oleju kokosowego w odniesieniu do utraty wagi jest:

  • przyspieszenie metabolizmu i wspomaganie trawienia;
  • efektywniejsza eliminacja toksyn z organizmu;
  • dostarczanie niezbędnych składników odżywczych do każdej komórki;
  • hamowanie nadmiernego apetytu;
  • zwiększenie poczucia sytości i przeciwdziałanie w ten sposób podjadaniu pomiędzy posiłkami;
  • niższa wartość kaloryczna w porównaniu z olejami lub tłuszczami pochodzenia zwierzęcego;
  • podwyższenie wytrzymałości, zarówno fizycznej, jak i psychicznej;
  • zapewnienie znacznego, codziennego zastrzyku energii.

Jak można wykorzystać olej kokosowy w kuchni?

olej kokosowy na patelni

Nie da się ukryć, że zastąpienie typowych tłuszczów wykorzystywanych w codziennym gotowaniu olejem kokosowym jest opłacalnym przedsięwzięciem. Ten wszechstronny olej jest idealny zarówno do smażenia, jak i pieczenia, ponieważ ma znacznie wyższy punkt dymienia, zapobiegając niepożądanemu przypalaniu, a jednocześnie nadając nawet najprostszym potrawom egzotyczny smak.

Co więcej, może być spożywany w stanie surowym jako aromatyczny dodatek do lekkich, niskokalorycznych sałatek. Niemniej jednak, włączając olej kokosowy do naszych kulinarnych przepisów, konieczne jest przestrzeganie kilku wytycznych ekspertów od zdrowego odchudzania, mówiących, że:

  • optymalnym wyborem oleju podczas odchudzania jest tłoczony na zimno o przedłużonym okresie przydatności do spożycia;
  • przez cały okres trwania diety zaleca się całkowite wyeliminowanie innych tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego;
  • olej kokosowy powinien stanowić co najmniej 50 procent całkowitego spożycia tłuszczu, przy jednoczesnym zagwarantowaniu, że ogólna dieta pozostaje dobrze zbilansowana i zawiera różnorodne składniki odżywcze, błonnik oraz węglowodany ze źródeł takich jak pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce.

W Internecie dostępnych jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego oleju, a każdego dnia pojawiają się nowe. Najważniejszym krokiem jest podjęcie decyzji o zakupie i włączeniu oleju kokosowego do codziennego menu, ponieważ pozytywne efekty jego stosowania staną się widoczne w krótkim czasie.

Bibliografia:

Dodaj komentarz