Utrzymanie optymalnego stanu zdrowia przez całe życie i osiągnięcie dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego jest trudnym przedsięwzięciem. Ten skomplikowany i wieloaspektowy proces obejmuje niezliczoną ilość czynników, począwszy od regularnej aktywności fizycznej, a skończywszy na skrupulatnie zbilansowanej diecie.
Przestrzegając tego kompleksowego podejścia, zapewniamy to, że nasze ciała otrzymują niezbędne składniki odżywcze, jakich potrzebują na co dzień. Wśród tych ważnych składników konieczne jest włączenie do swojej diety oleju MCT, mającego pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych.
Dlaczego powinno się codziennie spożywać tłuszcze?
Wzmianka o tłuszczach w naszej diecie często przywołuje obrazy nadwagi i otyłości wynikającej z gromadzenia się komórek tłuszczowych w różnych obszarach ciała. Chociaż w tym skojarzeniu jest trochę prawdy, ważne jest, aby pamiętać, że istnieją pewne tłuszcze niezbędne dla optymalnego funkcjonowania organizmu i powinny być zawarte w naszych codziennych posiłkach.
Wśród wartych zastosowania, zdrowych tłuszczów znajduje się np. olej kokosowy, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, odgrywający kluczową rolę w różnych funkcjach organizmu:
- wspiera funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego;
- wspomaga pracę serca i układu krążenia;
- dostarcza energii do codziennych czynności;
- reguluje temperaturę ciała;
- kontroluje wydzielanie hormonów i pracę gruczołów dokrewnych;
- utrzymuje strukturę błon komórkowych;
- chroni narządy wewnętrzne;
- równoważy poziom cholesterolu;
- reguluje trawienie;
- wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
- wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Których tłuszczów należy stanowczo unikać?
Powyższe przykłady aż nadto wyraźnie pokazują, że spożywanie odpowiednich tłuszczów, takich jak olej MCT, oferuje liczne korzyści dla naszego dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego.
Niemniej jednak kluczowe znaczenie ma unikanie wysoce niebezpiecznych tłuszczów trans, mogących potencjalnie zakłócać funkcje metaboliczne i przyczyniać się do rozwoju różnych dolegliwości, w tym zatorów żylnych, zawału serca, udaru mózgu oraz nowotworów w obrębie układu pokarmowego.
Dlaczego ten sprzyjający zdrowiu olej nosi nazwę MCT?
Zazwyczaj oleje wywodzą swoje nazwy od roślin, z których są pozyskiwane, często w procesie tłoczenia na zimno różnego rodzaju ziaren zbóż, orzechów, nasion czy owoców. Nazwa oleju MCT odbiega jednak zdecydowanie od tej powszechnie przyjętej konwencji,
Została utworzona poprzez wzięcie pierwszych liter od skrótu długości jego łańcucha molekularnego — Medium Chain Triglycerides (MCT), czyli średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, składających się z cząsteczek zawierających od 6 do 12 atomów węgla.
Które składniki oleju MCT bezpośrednio decydują o jego działaniu?
Źródłem oleju MCT są zazwyczaj ziarna orzecha kokosowego lub palmy oleistej i warto przy tym podkreślić, że nie jest on wytwarzany sztucznie, lecz całkowicie naturalnie. Charakterystyczne korzyści zdrowotne oleju MCT można przypisać jego specyficznemu składowi, zawierającemu przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe:
Kwas kaprylowy
Skład oleju MCT obejmuje związek, charakteryzujący się szerokim działaniem prozdrowotnym, mającym właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, kwas kaprylowy zapewnia dodatkowo:
- prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego;
- wzmacnianie układu odpornościowego;
- przyspieszanie gojenia się ran (w tym zmian trądzikowych);
- zwiększanie wydajności tarczycy;
- zmniejszanie zmęczenia i wspomaganie regeneracji powysiłkowej;
- wspomaganie pracy serca;
- ułatwianie utraty wagi poprzez przedłużoną sytość i kontrolę apetytu.
Kwas kaprynowy
Określany również jako kwas dekanowy ma większą szybkość wchłaniania w porównaniu do kwasu opisanego powyżej. Jego wieloaspektowe działanie obejmuje działanie jako środek antyseptyczny, przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy. Inne podstawowe funkcje to:
- wspomaganie kuracji odchudzającej
- obniżanie poziomu cholesterolu LDL;
- eliminowanie reaktywnych form tlenu (ROS), czyli wolnych rodników dzięki własnościom antyoksydacyjnym;
- dostarczanie znacznych zastrzyków energii niezbędnych do aktywności fizycznej.
Kwas laurynowy
Wykazuje podobne właściwości do wyżej wymienionych kwasów, takie jak działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ta niezwykła substancja pełni rolę silnego naturalnego antybiotyku zwalczając szkodliwe mikroorganizmy, stanowiące zagrożenie dla naszego dobrego samopoczucia. Dodatkowo może pochwalić się wieloma innymi, często podkreślanymi zaletami, takimi jak:
- użycie w preparatach łagodzących objawy różnych chorób skóry, w tym trądziku i nadmiernego wypadania włosów;
- brak reakcji alergicznych, zaczerwienień skóry, podrażnień czy swędzenia;
- wsparcie osłabionego układu odpornościowego;
- poprawa funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie tym samym ryzyka wystąpienia chorób serca i układu krążenia.
Jakie jest oddziaływanie oleju MCT na zdrowie?
Wpływ tego konkretnego oleju jest ściśle związany z biologicznymi właściwościami średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te kwasy mają mniejsze cząsteczki w porównaniu do ich długołańcuchowych odpowiedników, co skutkuje ich szybkim trawieniem.
Enzymy zawarte w ślinie bez trudu je rozkładają, eliminując jednocześnie konieczność wydzielania żółci. Po strawieniu są one szybko wchłaniane do krwiobiegu i transportowane do wątroby. To właśnie w mitochondriach wątroby kwasy tłuszczowe ulegają procesowi rozkładu, uwalniając znaczne ilości energii.
Zapobiega to odkładaniu się tłuszczu w różnych obszarach ciała, a zamiast tego jest on przekształcany w ważne źródło energii dla prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych i układów, w tym wątroby, serca, układu nerwowego i mięśni. Do jego najważniejszych właściwości możemy zaliczyć:
Wspomaganie kuracji odchudzającej
Włączając olej MCT do diety ketogenicznej, która obecnie przeżywa gwałtowny wzrost popularności, można zoptymalizować swoje wysiłki związane z odchudzaniem. Podawany w odpowiednich dawkach wspomaga redukcję masy ciała, zwiększając skuteczność całej kuracji.
Ten dodatek do diety ułatwia przejście organizmu w stan ketozy, w którym rośnie produkcja ciał ketonowych i rezultacie tłuszcze są wykorzystywane jako bardziej wydajne źródło energii, w miejsce spalanych wcześniej węglowodanów. Zwiększając termogenezę, która polega na podnoszeniu temperatury ciała, olej MCT ułatwia bardziej efektywne spalanie nadmiaru komórek tłuszczowych. Oprócz tego ma działanie:
- korzystne dla mikroflory bakteryjnej jelit;
- zwiększające wchłanianie niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin A, D, E i K, a także minerałów, takich jak magnez, wapń, fosfor i cynk;
- wspomagające prawidłowe trawienie i przeciwdziałające potencjalnym nieprawidłowościom;
- wspierające detoksykację organizmu, eliminację szkodliwych produktów ubocznych przemiany materii, bakterii i wirusów;
- łagodzące zaburzenia w obrębie układu pokarmowego, takie jak zaparcia, wzdęcia i skutki zatrucia pokarmowego;
- regulujące poziom glukozy we krwi, odgrywające rolę w profilaktyce cukrzycy i zmniejszające insulinooporności;
- umożliwiające kontrolę apetytu, minimalizujące apetyt na niezdrowe i tuczące przekąski.
Zwiększoną wydajność poznawczą
Nasz mózg, aby mógł funkcjonować na optymalnym poziomie, potrzebuje znacznych i stałych ilości energii. Energia ta jest dostarczana w postaci ketonów, które powstają, gdy wątroba spala tłuszcz zamiast węglowodanów. Gdy mózg i układ nerwowy są odżywione bardziej efektywnie, odwzajemniają się lepszą koncentracją, pamięcią oraz poprawą funkcji poznawczych.
Warto również rozważyć wykorzystanie oleju MCT, jeśli chodzi o łagodzenie i zapobieganie objawom związanym z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, demencja i choroba Parkinsona. Ponadto stwierdzono, że poprawia on samopoczucie psychiczne, wspierając pozytywne nastawienie, zwiększając motywację i przeciwdziałając negatywnym skutkom stresu.
Podniesienie wydajności fizycznej
Codzienna aktywność fizyczna, w tym bieganie lub jazda na rowerze, byłaby niemożliwa do utrzymania bez odpowiednich związków odżywczych. Nasze mięśnie wymagają znacznych ilości energii, a jednym z jej doskonałych źródeł jest właśnie olej MCT.
Olej ten zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które służą jako paliwo dla naszych mięśni, jednocześnie bez typowych skutków ubocznych związanych z węglowodanami jako źródłem energii.
Konsekwentne podawanie oleju MCT może odczuwalnie zwiększyć wydajność fizyczną organizmu, ułatwiając realizację ustalonych planów treningowych, co jest szczególnie istotne dla osiągnięcia celów związanych z utratą wagi i uzyskaniem szczupłej, wysportowanej sylwetki.
Które sposoby użycia oleju MCT są zalecane przez ekspertów?
Olej MCT oferuje wiele możliwości łączenia z różnymi potrawami, co czyni go doskonałym uzupełnieniem szerokiej gamy innych produktów spożywczych. Na przykład, może być wykorzystywany do tworzenia wyśmienitych dressingów poprawiających smak sałatek.
Dodatkowo stanowi on pożywną alternatywę dla tradycyjnego majonezu, zapewniając zarówno smak, jak i korzyści zdrowotne bez spożywania nadmiaru tłuszczu, a co więcej, olej MCT może zastąpić zwykły olej w domowych wypiekach.
Najbardziej znane zastosowanie tego oleju to napój znany jako tzw. kawa kuloodporna (bulletproof coffee). Koncepcja mieszania najwyższej jakości kawy Arabica z tym konkretnym olejem została wymyślona przez Davida Aspreya, zagorzałego zwolennika prawidłowego odżywiania. Asprey zainspirował się tą innowacyjną miksturą podczas swojej podróży do Tybetu, gdzie zastąpił herbatę kawą, a tradycyjne masło olejem MCT.
Bibliografia: