You are currently viewing Forskolina – związek zawarty w pokrzywie indyjskiej ułatwiający odchudzanie

Forskolina – związek zawarty w pokrzywie indyjskiej ułatwiający odchudzanie

Aby osiągnąć skuteczną utratę wagi, trzeba wcześniej wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników. Przede wszystkim należy skupić się na utrzymaniu dobrze zbilansowanej diety, bogatej w niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dodatkowo, konieczne jest zaangażowanie się w regularną aktywność fizyczną, codzienną dawkę ruchu na świeżym powietrzu.

Trzeba także zadbać o uzupełnienie diety składnikami mogącymi wspierać i przyspieszać kurację odchudzającą, a jednym z takich składników jest forskolina występująca w pokrzywie indyjskiej, która nie tylko wspomaga redukcję masy ciała, ale i pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie, fizyczne i psychiczne.

Czym jest pokrzywa indyjska?

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii), to roślina, która rośnie w naturze głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Dzięki licznym odmianom służy nie tylko jako atrakcyjny dodatek do ogrodów, ma również znaczącą wartość w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Chociaż kształtem przypomina zwyczajną pokrzywę, wyróżnia się żywym czerwono-fioletowym odcieniem liści. Kłącza i korzenie tej rośliny, bogate w cenny związek chemiczny, forskolinę, są wykorzystywane przede wszystkim do celów leczniczych.

Z jakimi przyczynami wzrostu wagi może poradzić sobie forskolina?

kobieta z nadwagą

Leczenie nadwagi i otyłości wymaga odpowiedniego podejścia, wdrożenia skutecznej strategii, która umożliwia szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Nieleczone mogą prowadzić do rozwoju wielu innych schorzeń, także bezpośrednio zagrażających życiu.

Stosując zbilansowaną dietę, regularne ćwiczenia fizyczne oraz przyjmując suplementy diety wzbogacone o ekstrakty z pokrzywy indyjskiej, można skutecznie przeciwdziałać najważniejszym czynnikom przyczyniającym się do wzrostu masy ciała, do których należą:

  • nieodpowiednie odżywianie, polegające na spożywaniu zbyt dużych, ciężkich i bogatych w kalorie posiłków, co może zakłócać cały układ trawienny. Takie nadmierne spożycie kalorii w krótkim czasie prowadzi do przybierania na wadze, gromadzenia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w różnych obszarach ciała i zauważalnego pogorszenia stanu zdrowia;
  • siedzący tryb życia i unikanie aktywności fizycznej, co dotyczy już 68% dorosłych mężczyzn i 53% kobiet, a szczególnie niepokojące jest w przypadku dzieci, spośród których 31% chłopców i 21% dziewcząt ma nadwagę. Warto zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia, zacząć od godzinnego spaceru dziennie, stopniowo przechodząc do innych form ruchu na świeżym powietrzu, co może wspomóc regularna suplementacja forskoliny;
  • czynniki psychiczne, a jednym z głównych czynników przyczyniających się do przybierania na wadze i problemów trawiennych, obok nadwagi i otyłości, jest stres. Może on utrudniać odchudzanie i prowadzić do różnych zaburzeń trawiennych, sprawiając, że zrzucenie zbędnych kilogramów staje się niezwykle trudne, a czasem nawet nieosiągalne.

Które właściwości odchudzające forskoliny warto wyróżnić?

Nieleczona nadwaga lub otyłość stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia, mogące prowadzić do jego znacznego pogorszenia, rozwoju wielu tak samo niebezpiecznych schorzeń, a eksperci wskazują między innymi na:

  • choroby układu sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego, choroba niedokrwienna serca, przewlekła niewydolność żylna kończyn dolnych;
  • zapalenie stawów i bóle pleców spowodowane przeciążeniem kolan i kręgosłupa;
  • zaburzenia potencji u mężczyzn;
  • problemy trawienne i metaboliczne.

Pokrzywa indyjska, a dokładniej zawarta w niej forskolina, może potencjalnie zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia tych dolegliwości. Należy jednak pamiętać, że nie jest to magiczny środek, który natychmiast wyeliminuje wszystkie dodatkowe kilogramy i zlikwiduje zbędną tkankę tłuszczową bez włączenia zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Po pierwsze, forskolina służy jako wysoce skuteczny katalizator rozpadu komórek tłuszczowych w procesie lipolizy, co skutkuje szybszą konwersją tych komórek w energię użytkową. Po drugie, równie ważne dla utraty wagi są jej właściwości:

  • detoksykacyjne, które pomagają w eliminacji toksyn i odpadów metabolicznych, zakłócających funkcje trawienne;
  • stymulujące produkcję soków żołądkowych i uwalnianie insuliny z trzustki, przyspieszające w ten sposób metabolizm tłuszczów;
  • utrzymujące równowagę poziomu cukru we krwi;
  • regulujące wydzielanie kortyzolu, powszechnie określanego jako „hormon stresu”, a zmniejszając jego poziom, pomaga lepiej panować nad skutkami stresu mogącymi powodować wzrost wagi.

Przy jakich innych dolegliwościach warto stosować forskolinę?

pokrzywa indyjska

Korzyści zdrowotne pokrzywy indyjskiej wykraczają poza jej zdolność do wspomagania odchudzania. Jest ona również wysoce skuteczna w łagodzeniu niepokojących objawów wielu innych dolegliwości, takich jak:

  • wspomniane zaburzenia pracy serca i układu krążenia, a rozszerzając naczynia krwionośne, forskolina pomaga w regulacji krążenia krwi, powoduje obniżenie wysokiego ciśnienia krwi i właściwe dotlenienie wszystkich narządów wewnętrznych;
  • problemy z prawidłowym widzeniem, a związek ten skutecznie reguluje poziom ciśnienia w gałce ocznej;
  • zaburzenia trawienne, mdłości, niestrawność i wymioty;
  • anemia, czemu sprzyja zwiększenie ilości wytwarzanych w organizmie czerwonych krwinek;
  • problemy z układem oddechowym, sprawdza się między innymi w przypadku uciążliwych alergii, powodujących trudności z oddychaniem, oraz długotrwałego kaszlu, mogącego być jednym z objawów astmy.

Sprawdza się także w innych przypadkach, zwłaszcza przy:

  • wspomaganiu leczenia różnych chorób skóry, takich jak egzema, łuszczyca i trądzik;
  • przyspieszeniu gojenia się ran;
  • ochronie organizmu przed patogennymi mikroorganizmami, wirusami i bakteriami;
  • zwiększeniu odporności na infekcje, takie jak przeziębienie i grypa, szczególnie w chłodniejszych miesiącach;
  • ogólnym wzmocnieniu układu odpornościowego;
  • przeciwdziałaniu nadmiernemu wypadaniu włosów;
  • wspomaganiu utrzymania optymalnej sprawności seksualnej u mężczyzn.

W jakich postaciach można stosować forskolinę?

Istnieje wiele metod na włączenie forskoliny do swojej codziennej diety. Wyciągi z pokrzywy indyjskiej łatwo znajdziemy w sklepach z żywnością ekologiczną, czy sklepach zielarskich, zazwyczaj dostępne w postaci suszonych liści lub herbaty. Suszone liście można dodawać do różnych potraw, takich jak sałatki, podczas gdy herbatę należy pić dwa razy dziennie, aby w pełni doświadczyć jej korzyści zdrowotnych.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożycia forskoliny?

Podobnie jak wiele innych roślin o właściwościach leczniczych, pokrzywa indyjska również posiada określone przeciwwskazania, które ograniczają jej stosowanie. Chociaż w badaniach nie stwierdzono, aby forskolina wywoływała jakiekolwiek poważne skutki uboczne, to nie powinny jej spożywać:

  • kobiety w ciąży, ponieważ może potencjalnie mieć negatywny wpływ na rozwój płodu;
  • kobiety karmiące piersią;
  • osoby, które przyjmują leki podnoszące ciśnienie krwi i zwiększające krzepliwość krwi;
  • chorzy z zaburzeniami układu pokarmowego, w szczególności z wrzodami żołądka i refluksem.

Dodaj komentarz