




VITA-NATURA Agar-Agar Naturalny Zagęstnik 20g

Opis
Agar-agar to naturalny środek żelujący, otrzymywany z krasnorostów, czyli glonów. Jest produktem roślinnym, zdrowszym i doskonale zastępującym tradycyjną żelatynę. Może być stosowany jako środek żelujący do ciast, deserów, galaretek owocowych oraz ryb, mięs, sałatek i całej garmażerki. Agar-agar tworzy doskonałą galaretkę, która nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej i ma twardszą strukturę.
Sposób użycia:
Galaretka owocowa - aby otrzymać 1 litr galaretki, należy przygotować 1l soku owocowego, 15 dkg cukru i 6 g agaru (2 płaskie łyżeczki). Sok z cukrem należy zagotować. Do gotującego soku wsypywać stopniowo agar i dobrze wymieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przestudzić. Można zalać owoce, przygotowane ciasto, lub wlać do miseczek.
Galaretka do garmażerki - 5 łyżek bulionu zagotować w 1l wody i przecedzić przez gęste sito. Bulion wlać do garnka i zagotować. Do gotującego bulionu wsypywać stopniowo 10 g agaru i dobrze wymieszać. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić. Zalać półmiski z garmażerką.