




DARY NATURY Mąka z topinamburu EKO 500g

Opis
Ekologiczna mąka z topinamburu Dary Natury nie zawiera glutenu.
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku XVII wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł węglowodanów. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi składnik pożywienia i leków. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób odchudzających się.
Mąkę z topinamburu można wykorzystać do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np. jako dodatek do wyrobu makaronu, omletów, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z topinamburu), jako dodatek do zup i sosów.
Skład: obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu 100%
Produkt nie zawiera żadnych sztucznych substancji dodatkowych typu konserwanty, barwniki, aromaty.
PL-EKO-01 rolnictwo UE, kraj pochodzenia - Polska. Produkt z certyfikatem ekologicznym Ekogwarancja PTRE.
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności od 1990 roku. Misją firmy jest kultywowanie tradycyjnego zielarstwa, ochrona zagrożonych gatunków ziół oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego.
Surowce używane produkcji pochodzą z wyjątkowo czystego rejonu Nadleśnictwa Rudka w województwie podlaskim, z obszarów certyfikowanych oraz gospodarstw ekologicznych. Większość wyrobów posiada certyfikat ekologiczny.