




BIONATURA Naczynie do kiełkowania (kiełkownica)

Opis
W świeżo wyhodowanych kiełkach znajduje się najwięcej wartościowych dla zdrowia substancji. Dzięki kiełkownicy, niezależnie od pory roku, poświęcając zaledwie 3 minuty dziennie, możemy mieć dostęp do pysznych i niezwykle zdrowych, ekologicznych kiełków.
Hodowla kiełków w kiełkownicy jest bardzo wygodną metodą, dzięki której można hodować kilka rodzajów kiełków na raz. Kiełki przepłukujemy 2-3 razy dziennie, najlepiej używając letniej, przegotowanej wody. Po każdym płukaniu, należy upewnić się, że woda równomiernie odpłynęła z każdego poziomu.
Kiełkownica (inaczej kiełkownik) - opis elementów:
1. Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury
2. Szalki do kiełkowania - trzy poziomy o średnicy 20 cm. Można w nich kiełkować jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
3. Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność
4. Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory do odprowadzania gazów i tlenu
5. Zbiornik wody - po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w dolnym zbiorniku (woda ta idealnie nadaje się do podlewania kwiatów)
Przezroczyste ścianki naczynia do kiełkowania zapewniają nasionom równomierny dostęp światła, dzięki czemu kiełki lepiej rosną.