




AMARELLO Amarantus Ekspandowany 120g

Opis
Amarantus ekspandowany Amarello może być wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów. Najczęściej spożywany jest jako dodatek do musli, zup mlecznych i jogurtów. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15%) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.
Skład: nasiona amarantusa* (szarłatu).
*produkt rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza 100 g ekspandowanych nasion amarantusa:
- wartość energetyczna - 414 kcal (1742 kJ)
- białko - 18 g
- węglowodany - 62 g, w tym cukry - 0,4 g
- tłuszcz - 7,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,2 g
- błonnik - 12 g
- sól - 0,05 g
- magnez - 248 mg (66%*)
- żelazo - 7,6 mg (54%*)
* procent zalecanego dziennego spożycia
Amarello to pierwsza na polskim rynku seria produktów opartych na amarantusie, stworzona z myślą o osobach z celiakią i na diecie bezglutenowej. Amarantus, nazywany 'złotem Inków' jest najbardziej wartościowym zbożem na świecie.
W swoim składzie zawiera:
więcej wapnia niż mleko,
więcej żelaza niż szpinak,
więcej magnezu niż czekolada,
więcej błonnika niż owies,
więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.
Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,
poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor.
Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię. Wszystkie produkty marki Amarello są 100% bezpieczne i posiadają licencję przekreślonego kłosa.